Prešovskí poslanci odsúhlasili dohody s rodinou Drutarovských

21.11.2007 Prešov

Prešov 21. novembra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove odsúhlasili dnes kúpu domu od rodiny Drutarovských za tri milióny Sk. Týmto rozhodnutím potvrdili dohodu rodiny s primátorom Prešova Pavlom ...
Rodina Drutarovských sa ako jediná odmietla pred necelými desiatimi rokmi vysťahovať z ulice, dať zbúrať svoj dom a uvoľniť tak priestor na výstavbu tzv. nultého obchvatu mesta Prešov na príjazde od Popradu smerom na Košice. Ostatní obyvatelia ulice prijali ponuku a zamenili svoje domy za byty. Bývalé dve vedenia mesta Prešov sa viackrát pokúšali vyriešiť situáciu s domom Drutarovských, ale bezvýsledne. Napríklad im ponúkali dva štvorizbové byty a dva milióny Sk k tomu. Drutarovskí dostanú teraz za zbúranie svojho domu rovnakú sumu aj od mesta aj od investora.
Oto Drutarovský pred médiami pozitívne ocenil dnešné rozhodnutie poslancov MsZ, prístup Hagyariho i zamestnancov odboru mestského majetku Mestského úradu v Prešove za to, že "našli spôsob riešenia k obojstrannej spokojnosti". Zároveň kritizoval predchádzajúcich primátorov Prešova Juraja Kopčáka a Milana Benča, že roky zavádzali "nepravdivými údajmi" a požiadal ich, aby sa ospravedlnili za tento svoj prístup, ktorého zámerom podľa Drutarovského bolo poškodiť jeho rodinu.
Exprimátor Prešova a súčasný poslanec MsZ Benč (nezávislý) kritizoval rozhodnutie svojich kolegov i primátora. Hagyari podľa neho urobil dohodu bez znaleckých posudkov. Benč tvrdil, že Slovenská správa ciest (SSC) ako "investor nevyužil všetky kroky, ktoré mal v rámci novelizovaného stavebného zákona k dispozícii oproti predchádzajúcim obdobiam". V rozprave navrhoval vyvlastnenie Drutarovských.
Hagyari informoval, že s SSC sa dohodol na kompenzácii za ústretovosť pri riešení kauzy Drutarovských pri realizácii iných dopravných stavieb na území mesta tak, aby sa mestu vrátili tri milióny Sk. Podľa neho tzv. nábrežná komunikácia by mala byť sprejazdnená do roka a pol. Práce sa už v minulých dňoch opäť začali. Pôvodne cesta mala byť hotová v roku 2002.
Podľa uzavretej dohody medzi primátorom a rodinou došlo navyše k zámene pozemkov, ktorú poslanci dnes takisto potvrdili. Drutarovskí získajú parcelu o rozlohe 473 metrov štvorcových, ktorá nadväzuje na ich pozemok zo zadnej strany. Benčovi aj niektorým ďalším poslancom sa nepáčilo, že cena za meter štvorcový bola len 600 Sk v lokalite, kde je cena od 1400 do 1700 Sk. Ako však dodala Marta Kollárová (nezávislá), poslanci hlasovali za so zaťatými zubami, aby sa konečne vyriešila patová situácia.
V tejto kauze rozhodoval v auguste 2004 aj senát Krajského súdu v Prešove a zrušil rozhodnutia krajského a okresného úradu v Prešove z rokov 2001 a 2000 o vyvlastnení domu rodiny Drutarovských v Prešove a vec vrátil na ďalšie konanie, ktoré potom zamrzlo. V roku 2000 rozhodnutím vtedajšieho prešovského okresného úradu bola stanovená finančná náhrada Drutarovským za rodinný dom na 677.000 korún, ďalších 120.000 korún bola náhrada za pozemok a ďalších 110.000 korún úrad stanovil ako náhradu za trvalé porasty, hospodársku budovu, studňu, chodníky, ploty, vodovodnú prípojku a ďalšie tzv. vonkajšie úpravy v okolí rodinného domu.
 

Vyberte región

mark